25.06.2013

Zapiekanka z kapusty włoskiej



Kuba dzisiaj z domu nie wychodzi... co oznacza, że pogoda nie jest dobra:)  Bo trzeba Wam wiedzieć, że Kuba wychodzi zawsze! Chyba że jest tak jak dzisiaj.... pada, pada, pada....mokro, wietrznie, zimno i baaardzo nieprzyjemnie.  
Ale się porobiło, ze skrajności w skrajność.   Na pocieszenie (!?) powiem, że to dobry czas na włączenie piekarnika, upieczenie chleba albo ciasta... albo zapiekanki:)  Nie pocieszy to tych, którzy właśnie wybierają się na urlop - chyba, że jadą w inny zakątek świata.





Zapiekanka prosta jak parasol (jak mawiał mój profesor:)), zresztą zapiekanki to dania nie wymagające ani umiejętności, ani talentu kulinarnego, po prostu zawsze wychodzą i są na dodatek bardzo smaczne.
Polecam!

KAPUSTA WŁOSKA ZAPIEKANA Z POMIDORAMI  I JAJKAMI

*  1 większa główka kapusty lub 2 mniejsze
*  4 pomidory
*  4jajka
*  starty ser 'grana padano' (parmezan)
*  100g sera mozzarella
*  2 łyzki masła
*  świeżo zmielony pieprz

Kapustę pokroić w ósemki i wrzucić na wrzącą osoloną wodę , gotować do lekkiej miękkości - 10-15 minut.  Ugotować jajka na twardo, ostudzić i obrać, każde przekroić na pół.  Pomidory umyć i pokroić na ćwiartki.  
Włączyć piekarnik i nagrzać do 180stC.
Naczynie żaroodporne posmarować łyzką masła.  Na dnie rozkruszyć ser mozzarella, ułożyć kawałki kapusty na przemian z ćwiartkami pomidorów, lekko posolić.  Na wierzchu położyć połówki jajka, wiórki masła , posypać startym parmezanem i pieprzem. 
Wstawić do zapieczenia na 30-35 minut.
Podawać na ciepło z maślanką i dobrym pieczywem.
Smacznego!


*





5 komentarzy:

  1. Ciekawa zapiekanka - takiego zestawu składników jeszcze nie testowałam.
    U nas też pada, a wczesnym rankiem była potworna burza.....

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U nas 'tylko' pada:( ale ciąle od wczoraj... i zimno na dodatek, pozdrawiam:))

      Usuń
  2. Masz racje, na pocieszenie zawsze jest piekarnik :))
    Pychotka, Kasiu!

    OdpowiedzUsuń
  3. Oj to prawda, dziś jest dobry dzień na pieczenie chlebów:) ....bo ostatnio w upał to mi za szybko rosły i poprzesrastały:) .... a zapiekanka wspaniała, fajne połaczenie smaków:)

    OdpowiedzUsuń
  4. W takie zimno to chyba chleb mi nie wyrośnie wrrrr
    Bardzo lubię kapustę z rosołu,więc pewnie zapiekanka by mi zasmakowała:)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly